O vorba din popor spune ca e mai bine sa previi decat sa tratezi. Cand ne referim la sanatatea noastra, desi ar trebui sa primeze oricarei alte activitati, daca ne simtim bine si nu avem simptome, dureri sau neplaceri, nu ne programam la un consult de rutina, nu-i asa? Si aici vorbim in general, nu neaparat legat de controlul stomatologic.

Insa, de multe ori, se intampla sa ajungem la medic cand deja suferinta este mare si durerea pe masura. Ca sa evitam astfel de situatii neplacute, trebuie sa luam in considerare preventia. Asta inseamna sa vizitam medicul stomatolog de doua ori pe an. Controlul de rutina la fiecare 6 luni ajuta medicul sa trateze din timp orice problema apare, fara ca aceasta sa se agraveze. In felul aceasta, evitam durerile si complicatiile, precum si tratamentele costisitoare si timpul pe care trebuie sa-l investim pentru a rezolva o problema complexa.   

Sunt persoane care au foarte rar nevoie de interventie stomatologica, in timp ce altele prezinta afectiuni diverse de la varste fragede. Modul in care se prezinta dantura noastra tine de mai multi factori:

  • mostenirea genetica
  • produsele pe care le utilizam
  • frecventa cu care ne spalam, curatam si detartram dintii
  • predispozitie
  • stil de viata (ce mancam si ce bem)

E bine sa aflam cat mai curand in ce categorie ne situam, astfel incat sa avem tot timpul problemele in vedere si sa le solutionam din timp. Persoanele care nu prezinta risc de aparitie al cariilor sau a altor probleme dentare pot efectua doar un singur control. Persoanele care prezinta un risc crescut ar putea avea nevoie de mai multe controale stomatologice. 

In grupa de risc se numara:
– fumatorii
– diabeticii
– persoanele cu afectiuni gingivale
– persoanele care au un raspuns imunitar deficitar
– persoanele care sunt predispuse aparitiei cariilor
– persoanele care au tendinta sa acumuleze placa dentara