Invatam sa ne spalam pe dinti de la parintii nostri. Insa daca acestia nu cunosc procedura corect, atunci ne vom spala pe dinti necorespunzator toata viata si nu vom sti de ce avem probleme stomatologice. Pentru perierea corecta a dintilor prin care vom tine la distanta tartrul, problemele gingivale, cariile si respiratia urat mirositoare trebuie sa tinem cont de cateva sfaturi utile, pe care doar medicul stomatolog le poate oferi, in cunostinta de cauza.  

  1. Este indicat sa folosim o periuta de dinti cu peri moi. Totodata, presiunea exercitata asupra dintilor nu trebuie sa fie prea mare, iar capul periutei trebuie sa fie potrivit conformatiei dentitiei.
  2. O cantitate mica de pasta de dinti este suficienta pentru a peria toti dintii.
  3. Periuta nu se tine perpendicular pe dinti, ci in unghi de 45 de grade fata de planul dintilor catre gingii.
  4. Se vor peria trei suprafete ale dintilor:
  • Suprafata de mestecat a dintilor.
    – Suprafata exterioara a dintilor – catre obraz.
    – Suprafetele interioare ale dintilor.

Incepeti cu perierea dintilor de sus pe toate cele trei suprafate. Pentru suprafetele laterale,  utilizati miscari semicirculare dinspre gingie catre dinte, cu  presiune usoara. Pentru suprafata de mestecat, utilizati miscari inainte si inapoi.

5.   După ce ati terminat spalatul pe dintii de sus, treceti la dintii de jos si utilizati aceeasi tehnica.
6.   Dupa aceea, periati usor de-a lungul liniei gingiei pentru a elimina orice particule alimentare depuse.
7.   De asemenea, periati limba. Periajul limbii va elimina bacteriile.

Periuta de dinti trebuie inlocuita cel putin o data la 3 luni sau chiar mai repede in cazul in care deteriorarea perilor este vizibila. Recomandarea noastra este sa utilizati o periuta de dinti electrica conform indicatiilor de mai sus si a instructiunilor brandului achizitionat. Majoritatea periutelor electrice beneficiaza de un sistem propriu de monitorizare, semnaland care este timpul corespunzator perierii fiecarei parti a gurii, astfel incat nici sa nu zabovesti prea mult, nici sa perii prea superficial.