In viata asta, multi dintre noi avem tot felul de frici. Frica de medicul stomatolog este una indusa sau dobandita pe baza unei experiente neplacute, fapt ce duce inevitabil la a nu-ti mai dori vreodata sa calci intr-un cabinet stomatologic.

Potrivit studiilor, se pare ca aproximativ 10% din populatie sufera de anxietate severa in ceea ce priveste vizitele la dentist, astfel ca multi oameni amana tratamentul de care au nevoie pana cand durerea devine insuportabila. Un astfel de comportament genereaza, de obicei, un ciclu negativ de evenimente, pentru ca pacientii devin si mai speriati de ceea ce va urma, constienti fiind ca tratamentul de urgenta presupune mai multa durere decat un control stomatologic de rutina.

Frica de stomatolog este asociata cu experiente senzoriale si olfactive care determina cresterea gradului de anxietate al unor persoane. De exemplu, cei mai multi dintre noi reactionam imediat la sunetul frezei sau la mirosul dintr-un cabinet stomatologic, care este unul specific. Totodata, daca am prins aceasta frica din copilarie, ea fiind transmisa de parinti care s-au temut si ei de vizita la dentist, sau pe baza unor evenimente medicale cu complicatii (cum este cazul extractiilor dentare la varste fragede, tratarea abceselor sau indepartarea meselelor de mine), este destul de dificil sa-ti schimbi perspectiva.

Cu toate acestea, tehnologia a avoluat semnificativ si, in general, durerea este un fenomen destul de rar in stomatologie. Acum, majoritatea procedurilor stomatologice se fac sub anestezie locala, care produce doar un usor disconfort, dar nu durere. Niciun medic stomatolog nu doreste ca pacientul sau sa sufere, cu atat mai mult cu cat este foarte important ca educatia si preventia in acest domeniu sa se faca de timpuriu, pentru ca in anii de maturitate si apoi la batranete, cat mai multi oameni sa se bucure de o dentitie sanatoasa.

Asadar, recomandarea noastra este sa va invingeti frica (daca ea exista) si sa va programati la un control de rutina. Este important sa colaborati cu un medic in care aveti incredere si cu care va simtiti confortabil. Atmosfera din cabinet influenteaza foarte mult pacientii, de aceea la noi veti gasi intotdeauna personal amabil, zambitor si rabdator. Sa ne faceti o vizita ca sa va convingeti ca tratamentele stomatologice pot fi placute si eficiente.